Вести и настани кои наближуваат
ОХРИД ПРОМОВИРАН ПРЕД НАЈЕМИНЕНТНИТЕ ТУРИСТИЧКИ РАБОТНИЦИ ВО ВИЕНА
Датум: 26.04.16
Пред повеќе од 150 присутни, помеѓу кои амбасадори од неколку земји, претставници на туристички агенции, туроператори и новинари за туризам, градоначалникот Бакрачески, го промовира Охрид во Виена, Австрија.
Настанот за промоција на Охрид пред најеминентните туристички работници беше во организација на градоначалникот Бакрачески заедно со Амбасадата на Република Македонија во Австрија и почесниот конзул на Р. Македонија во Австрија, Сузана Родлер. Присутните преку обраќањето на градоначалникот, видео спотовите и промотивниот материјал имаа можност да ги доловат природните убавини на градот и големиот број на културно – историски знаменитости. По завршувањето на презентацијата присутните имаа можност на коктел од традиционални јадења да ја вкусат македнската кујна и да уживаат во вкусовите на разновидните вина од винаријата “Далвина”, која даде целосна поддршка на настанот. На манифестацијата се отвори можност за неколку соработки во иднина со австриските туристички работници, за ставање на Охрид на туристичката мапа на австриските туристички агенции и туроператори.
Охрид- меѓу најубавите градови во Европа
Датум: 15.02.16
Охрид, град кој се наоѓа во југозападниот дел на Република Македонија и е лоциран на североисточниот брег на Охридското Езеро, најпрепознатливиот бренд на Република Македонија во Европа и Светот, кој со своите природни, културни, духовни и историски посебности е бележит дел на македонската и европската историја од неодамна се вборои помеѓу 30-те најубави мали градови во Европа, како топ дестинација која несебично нуди прекрасни моменти и уживање преку бројните видови туризам.
Интернет страната, Телеграф Травел, која постојано информира за прекрасните дестинации кои треба да се посетат, го наведе Охрид како атрактивна дестинација која мора да биде дел од туристичката понуда. Градот чија номинација за „природно и културно наследство на Охридскиот регион“ е впишана во Комитетот за светско наследство и е на листата на УНЕСКО како дел од Светското културно наследство, несомнено го заслужи епитетот на бисер во богатата ризница на светското културно и природно богатство и посакувана туристичка дестинација. Изборот на листата со градови е направен од страна на 300 туристички агенции од Јапонија кои сметаат дека наведените градови во Европа се најубави и дестинации кои „мора“ да се посетат. Линк: http://www.telegraph.co.uk/travel/travelnews/12129402/The-30-most-beautiful-towns-in-Europe.html
ПРЕКУ АТРАКТИВНА ПРОГРАМА И СОДРЖИНИ ВО ОХРИД – ГРАД НА ДУХОВНА КУЛТУРА И ТРАДИЦИЈА БЕШЕ ОДБЕЛЕЖАНО ПРАЗНУВАЊЕТО И МАНИФЕСТАЦИЈАТА ПО ПОВОД ВЕРСКИОТ ПРАЗНИК БОГОЈАВЛЕНИЕ - ВОДИЦИ
Датум: 27.01.16
Празнувањето по повод Богојавление во Охрид е една од најмасовните црковно – верски манифестации во православието, како според бројот на посетители на чинот на осветувањето на водите на Охридското Езеро, така и според бројот на верници и гости кои независно од зимските температури влегуваат во езерските води за да го фатат Светиот крст.
На 19 Јануари, Богојавление – Водици, голем број на гости, од земјава и странство, како и бројни охриѓани го преплавија градското пристаниште, кејот и плоштадот проследувајќи го чинот на осветувањето на езерските води и барање на чесниот крст. Варошанецот Петар Рупевски беше најсреќниот од над 1000 капачи: охриѓани, жители на други македонски градови и странци кои во езерските води го бараа Чесниот Крст, тој прв успеа да стигне до него. Со музика и песна во духот на христијанските празнувања започнаа прославите посветени на Денот на рибарите. Во голем казан, професори и ученици од средното Угоститеско и туристичко училиште “Ванчо Питошески”, приготвуваа рибна чорба. Покрај рибната чорба за посетителите се нудеше и плашици, но и убаво спакувани порции традиционален специјалитет – пача, приготвена од студентите на Факултетот за Туризам и Угостителско од Охрид. Инаку годинава за Богојавление – Водици, Охрид имаше рекорден број на посетители.
Календар на настани